torsdag 22 september 2011

Durumbröd

3 gram färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 1/2 dl durumvetemjöl
5 dl vetemjöl special
1 1/2 tsk salt

Det här blir ett bröd, man kan dubbla satsen om man vill.
På kvällen/ eller morgonen som jag brukar göra
Blanda ut jästen i det kalla vattnet och tillsätt mjöl och salt.
rör tills det blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

Baka ut brödet.


När jag kommer hem sätter jag på ugnen på 225-250 grader och bakar ut brödet genom att strö rikligt med mjöl på en plåt som jag sedan öser ner degen på, dra ut degen till en kvadrat, vik upp övre långsidan mot mitten och vik sedan upp nedre långsidan så skarven hamnar på mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Låt jäsa med handduk över i 40 minuter.

Baka av brödet.

Enligt orginalreceptet ska man vända på brödet så skarven hamnar uppåt, men jag lyckas inte så bra med det... så jag har struntat i det och istället bara skickat in plåten i ugnen i ca 30 minuter. man kan ställa en skål med vatten i ugnen om man vill, så blir brödet ännu segare.
Sen är det bara ta ut och låta svalna under en handduk.

Enkelt....






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar