lördag 24 juli 2010

Marängtårta med citronkräm













Den här tårtan blev helt fantastisk!
Visserligen fuskade jag med marängen eftersom jag hade färdiga marängbottnar. Nästa gång ska jag testa att även göra botten. Citronkrämen är superlätt att göra, men den får inte koka. Och man måste göra den i förtid så den hinner svalna.

Botten:
4 stycken äggvitor
2 dl strösocker
3 dl puffat ris
smör till att smörja in långpanna

Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa till hårt skum. Vänd ner riset, bred smeten på smort bakpålåtspapper i en 30X40 cm stor långpanna. Grädda i ugnen i ca 1 timme och 20 minuter i 125 grader. Låt tårtbotten svalna lite innan du vänder upp den och drar bort pappret.

Citronkrämen:
4 stycken äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 citron (saft och gärna lite zest)
75 gram smör

Lägg allt utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar (det märker man), det är viktigt att den inte kokar! Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Ställ krämen att kallna.

Garnering:
3 dl vispad vispgrädde
1 kartong med jordgubbar

Dela tårtbotten på mitten, (jag tror jag fortsätter satsa på färdigköpta bottnar...verkar enklare) fyll med citronkrämen, jag skivade även jordgubbar och lade emellan bottnarna. Vispa grädden och bred över tårtan sist dekorera med mycket jordgubbar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar