söndag 14 november 2010

Tjejmiddag


Här kommer recepten från lördagens tjejmiddag. Det blev ett bra val som gick hyfsat fort att förbereda, särskilt när man fick hjälp. Men främst är det skönt att göra rätter som inte kräver så mycket tid i köket när gästerna har kommit. Någon förrätt gjorde jag inte, men däremot hade vi crostini med röd och svart tapenade, cocktailcapris, oliver med mera till drinken...

Kycklinglårfile fylld med creamcheese
på bädd av lök, champinjoner och soltorkade tomater

6-900 gr kycklinglårfileer
1 ask smaksatt cantadou eller filadelfia creamcheese ( i lördags använde jag filadelfia med tomat och pesto)
10-15 st champinjoner (gärna de lite mindre som blir fastare)
2 gul lök
1 burk soltorkade tomater, strimlade
2-3 dl vispgrädde
Herbamare örtsalt
svartpeppar

Dela löken i fyra delar och skiva dem sedan tunt. Ta bort fötterna på champinjonerna och dela dem i fyra delar. smörj en ugnsfast form och lägg i champinjoner, lök och soltorkade tomater.
öppna upp kycklinglårfiléerna och lägg en rejäl sked med creamcheese i varje, rulla ihop igen och lägg ovanpå champinjonerna. Salta ordenligt med örtsaltet på fileerna, svartpeppar och sist häll grädde över fileerna, men de behöver inte vara helt täckta.

Kör i 225 grader i ugnen i ca 45 minuter. kan tas ut och vila under folie för att sedan värmas på 10 minuter innan middagen är klar.

Sötpotatis med Chevre, pecannötter och honung

sötpotatis
chevre
flytande honung
salt
pecannötter
babyspenat
olja

Skala potatisen och dela i bitar. Lägg i långpanna eller form, salta och peppra och häll över lite olja. Ställ in i ugnen 225 grader ca 10-20 minuter tills potatisen känns nästan klar. Ta ut potatisen, smula mycket chevre över, pecannötter (eller valnötter), och ringla sist honung över.

Detta kan sedan också vänta tills ca 10 -15 minuter innan middagen då det ska in och gratineras i ugnen så att det blir lite färg på chevren. Har man varmluftsugn kan man köra flera plåtar samtidigt. annars får man planera lite och använda folie för varmhållning medan man värmer nästa sak. När potatisen är klar, kan man lägga över lite babyspenat.

Sallad med matvete

Till middagen serverade jag även en stor härlig grönochröd bladsallad med lite gurka och matvete i. Dressingen gjorde jag av vit cremebalsamico, lite vanlig vinäger, honung, fransk senap och olja. Salt och pepper. Koka gärna matveten i förväg och häll en del av dressingen över matveten i god tid så den får dra åt sig den.

Ostar serverades till middagen och fick sedan stå framme hela kvällen och det gick åt!


Kolasås på kondenserad mjölk, med glass och hallon

Kondenserad mjölk
Gräddglass vanilj
Hallon, röda vinbär eller frysta lingon

Vid bakgrejorna i affären hittar man oftast den kondenserade mjölken. I en konservburk. Lägg burken i kastrull och täck helt med vatten ( om vattnet kokar bort måste du fylla på annars kan burken explodera). Koka under lock i fyra timmar. När det är dags att servera öppnar man burken och rör ut smeten med lite vispgrädde.

Servera med glass och bär. Testa gärna frysta lingon som man häller såsen över och så en glasskopa till det. Gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar