lördag 5 januari 2013

Fiskfond


Jag är oftast ganska lat och köper färdig fiskfond - dock inga buljongtärningar eller sånt - Melanders i Söderhallarna säljer fryst fiskfond som är minst lika bra som den egna. Eller bättre. 

Men ibland vill man göra själv, eller om den är slut hos fiskaffären. 

1 kg ben och huvud av sjötunga, piggvar och gös ( eller vad ni har)
2 msk olja
1 gul lök i bitar
1/2 purjo i skivor
1 / 2 lagerblad
10 vitpepparkorn
en bunt persiljestjälkar
1 liter vatten
1/2 liter vitt, torrt vin.

Hetta upp oljan i en gryta och fräs fiskskroven sakta så de svettas och blir lite mosiga. Häll på vin och vatten. Koka upp och skumma väl. Lägg i kryddor och grönsaker och låt fonden sakta sjuda ca 20 minuter - inte längre då kan limämnena i benen ge dålig smak. Sila fonden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar