lördag 5 januari 2013

Sjötunga med vitvinssås

Det här receptet hittade jag i någon tidning på tidigt 80-tal och klistrade in i dåtidens receptsamling och har tillagat många gånger sedan dess.  Och vad är väl godare än en klassisk fisk med vitvinssås. Sjötunga, gös eller lax spelar inte så stor roll. Eller jo, den ska vara miljövänlig!  Kolla WWFs lista


4 portionsstora sjötungor
8-12 musslor
3 finhackade schalottenlökar
4 dl vitt, torrt vin
4 dl fiskfond (receptet hittar du taggat som fiskfond)
1 liter vispgrädde
50 gram smör

Smörj en traktörpanna (med låga kanter) Strö i löken och lägg i fisken. Häll med så mycket vin och fiskfond att det täcker och pochera fisken under folie på medelvärme tills benet släpper köttet.

Passa fisken noga så den inte kokar för länge. Köttet ska vara fast och vitt.
Öppna ostronen. Häll ner juicen i fonden och pochera ostronen en halv minut.

Tag upp fisken, skär bort benkransen med en vass kniv. Lägg ostronen på fisken och håll den varm under folie. Sila spadet fisken sjudit i och tillsätt resten av vinet, fonden samt den tjocka grädden. Koka ner såsen tills det återstår ca 6 dl. ( Mitt tips är att börja med såsen, jag brukar låta den koka i säkert ett par timmar, sen kan man spä på med spadet om man vill. Spara bara lite fond och vin att pochera fisken i)
Montera såsen med smör, och häll den heta såsen över fisken på tallriken. Duka med såssked så an kan ta vara på all den goda såsen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar