lördag 18 juni 2011

7 sorters örtsmör till sommarens grillade







Dragon och tomatsmör
100 gr smör
1 kruka dragon utan stjälkar
1 burk konserverade tomater
3 soltorkade tomater
1 msk tomatpure
1msk ketchup
salt och peppar
mixa i matberedare

Rosmarin och apelsinsmör
100 gr smör
1 apelsin
1 kruka rosmarin utan kvistar
1 msk honung
salt och peppar

skär skalet av apelsinen, utan att få med det vita, skär i 2 mm stora bitar. Dela apelsinen och häll saften i en kastrull, tillsätt apelsinskal, hälften av rosmarinkvistarna samt honung. koka tills vätskan nästan kokat bort. Låt svalna. hacka resten av rosmarinkvistarna fint. ta bort kvistarna från apelsinkoket och lägg i den finhackade rosmarinen. mixa i matberedare och smaka av med salt och peppar.

Basilika och parmesansmör
100 gram smör
En kruka basilika
50-100 gr riven parmesanost
mixa

Smör på citron, koriander, vitlök, ingefära och chili
100 gram smör
rivet skal av en citron
1 kruka koriander
3 vitlöksklyftor
1 1/2 msk riven färsk ingefära
2 tsk sambal oelek
salt och peppar
mixa

Bearnaisesmör
100 gr smör
3 äggulor
1 kruka dragon utan stjälkar
1/2 kruka bladpersilja utan stjälkar
1/2 msk dragonvinäger
1/2 tsk worchestershiresås
några droppar tabasco
pressad citron
salt och peppar

Rödvin och timjanssmör
100 gr smör
1/2 rödlök
2 dl rödvin
1 kruka timjan
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
finhacka rödlöken och koka den med vinet tills vätskan kokat in.
mixa med resten

Timjanscitronsmör
1 citron
1 kruka timjan
200 gram mjukt smör
1/2 dl rapsolja
Vispa allt luftigt med elvisp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar